Jáhly
Jáhly jsou velmi zdravá potravina a skvěle se hodí i pro redukční jídelníčky. Obsahují velké množství vlákniny, která má blahodárné účinky na správné fungování střev. Patří mezi komplexní sacharidy, které se do těla pomalu uvolňují a energie dlouho vydrží. Mají minimální tendenci ukládat se do podkožního tuku. Jsou bohaté na zinek, železo, draslík a hořčík. Mají nízký glykemický index, takže jsou velmi vhodné i pro diabetiky.
V kuchyni je lze využít na spoustu způsobů.
Jáhlová kaše nejen k snídani
Suroviny pro 1 osobu: 60 g jahel, 10 kusů ořechů (mandle, kešu, para ořechy, lněné semínko), pár rozinek, mletá skořice, kakao nebo agávový sirup, kousek banánu, jablka nebo sušené ovoce, 3 lžíce bílého jogurtu
Postup: Jáhly nejprve spařte a propláchněte horkou vodou (zmizí typická hořkost) a uvařte dle návodu, tedy asi 20 až 30 minut. Přeceďte a přidejte pár mandlí, kešu, para ořechů a rozemletého lněného semínka a trochu sušeného či čerstvého ovoce (banán, jablka), rozinky a skořici. Do všeho nalijte jogurt (může být, ale nemusí) a dochuťte agávovým sirupem či pravým kakaem. Tahle kaše vás po ránu zahřeje a udělá dobře vašemu žaludku.
Dobrou chuť :-).